İslamiyet’in iki önemli bayramlarından biri olan Kurban Bayramı 2024 tarihi belli oldu. Ramazan Bayramı’ndan sonra gelen Kurban Bayramı, Müslümanların kurban keserek ibadet etmeleriyle geçer. Peki 2024 kurban bayramı ne zaman?, kurban bayramında kaç gün tatil? kurban bayramı hangi tarihte başlıyor? gibi sorular sık sık araştırılmaktadır.
Kurban Bayramı’nın 1. günü 16 Haziran Pazar günüdür. 15 Haziran Cumartesi Kurban Bayramı’nın arefesi olup, bayrama hazırlıklar yapılır. 16 – 17 – 18 – 19 Haziran ise Kurban Bayramı olarak geçirilir.
Kurban Bayramı Ne Zaman?
Gerek bayram hazırlığı yapmak, gerekse tatil planları yapmak için kurban bayramının ne zaman olduğu ve kaç gün süreceği sık sık araştırılmaktadır. Resmi tatiller ile ilgili yapılan araştırmalara göre 2024 yılında Kurban Bayramı 15 Haziran Cumartesi günü başlayacak. Takvim ise şu şekildedir;
- Kurban Bayramı Arefe günü: 15 Haziran 2024 Cumartesi
- Kurban Bayramı 1. Gün: 16 Haziran 2024 Pazar
- Kurban Bayramı 2. Gün: 17 Haziran 2024 Pazartesi
- Kurban Bayramı 3. Gün: 18 Haziran 2024 Salı
- Kurban Bayramı 4. Gün: 19 Haziran 2024 Çarşamba
Kurban Bayramı’nın Önemi
Belirli şartları karşılayan her Müslüman’ın Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kurban kesmesi farzdır. Allah-ü Teala’nın verdikleri nimetlere şükrümüzü sunmak, paylaşma duygusunu en iyi şekilde yaşamak için yerine getirilen bu ibadet, her yıl Kurban Bayramı ile beraber yapılır. Kurban kesmeyi önemli kılan detaylardan biri de, çevrede bulunan ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak ve onlara ikramda bulunmaktır. Kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının yoğun bir şekilde yaşandığı Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en güzel haline örnektir.
Kardeşlik duygusu sadece bayram günlerinde değil, yılın her günü hatırlanmalıdır. Sahih hadis kaynaklarından elde edilen bilgilere göre Hz. peygamber (S.A.V) Kurban Bayramı’nda en güzel ibadetin kurban kesmek olduğunu ve kurbanın kesilir kesilmez Allah katında kabul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dahil olmak üzere her şeyinin kişinin sevap hanesine ekleneceği ifade edilmiştir. Bu durum dinimizce kurban kesmenin çok faziletli bir ibadet olduğunu gösterir.
Kurban Bayramı, paylaşmanın ve dayanışmanın en anlamlı zamanlarından biridir. Bu mübarek günlerde, kurban bağışı yaparak hem dini vecibelerimizi yerine getiririz hem de toplumun ihtiyaç sahiplerine destek oluruz. Bağışlanan her kurban, sevginin ve kardeşliğin bir simgesi olarak, farklı coğrafyalarda yaşayan insanların sofralarına umut olur.
Kurban Neden Kesilir?
Akli dengesi yerinde olan, ergenlik çağına ulaşmış ve maddi imkanları yerinde olan her Müslüman, Kurban Bayramı geldiğinde kurban kesmekle yükümlüdür. Kurban kesimi, dinimizce önemli bir ibadet olup, Müslümanlara farz kılınmıştır. İslam tarihine bakıldığında kurban kesimi, İbrahim Peygamber’in Allah’a olan teslimiyetini ve imanını simgelemektedir. Kurban kesmenin temel nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- İbadet: Başlıca neden elbette ki Allah’a ibadet etmektir. Müslümanların Allah’a olan bağlılığını ve şükrünü göstermesi için yapılan bir ibadettir. İbadetin temel amacı ise Allah’a yakınlık kazanmak, Ona itaat ve kendini Allah’a adanmanın bir yoludur.
- İman ve Teslimiyet: Kurbanın ortaya çıkışını incelediğimizde Hz. İbrahim’e ulaşıyoruz. Kurban kesimi, İbrahim Peygamber’in Allah’ın emrine tam teslimiyet sunması ve iman gücünü gösterir. Müslümanlar, İbrahim Peygamber gibi, Allah’ın emirlerin sorgusuz sualsiz itaat etme, teslimiyet gösterme ve sadakat göstermek anlamına gelir.
- Paylaşma ve Dayanışma: Kurban kesimi, Müslümanlar arasındaki dayanışma, paylaşma, kardeşlik duygularının güçlenmesini sağlar. Kurban edilen hayvanın eti, ihtiyaç sahibi kişilere dağıtılır. Bu, varlıklı kişilerin elinde olanlarını paylaşarak toplumdaki dengesizliği ortadan kaldırmayı amaçlar.
- Sadaka ve Sevap Kazanma: Kurban kesmek, sadaka vermenin farklı bir yoludur. Müslümanlar, kurban kesme ibadetini yerine getirerek Allah’ın rızasını ve sevap kazanma amacıyla pek çok hayırda bulunurlar. Sadaka vermek de bireysel ve toplumsal hayır işlerine dahil olmak manasına gelir.
2024 Dini Günler Takvimi
- Regaib Kandili: 11 Ocak 2024 Perşembe
- Üç Ayların Başlangıcı: 12 Ocak 2024 Cuma
- Mirac Kandili: 06 Şubat 2024 Salı
- Berat Kandili: 24 Şubat 2024 Cumartesi
- Ramazan Başlangıcı: 11 Mart 2024 Pazartesi
- Kadir Gecesi: 05 Nisan 2024 Cuma
- Arefe: 09 Nisan 2024 Salı
- Ramazan Bayramı (1. Gün): 10 Nisan 2024 Çarşamba
- Ramazan Bayramı (2. Gün): 11 Nisan 2024 Perşembe
- Ramazan Bayramı (3. Gün): 12 Nisan 2024 Cuma
- Arefe: 15 Haziran 2024 Cumartesi
- Kurban Bayramı (1. Gün): 16 Haziran 2024 Pazar
- Kurban Bayramı (2. Gün): 17 Haziran 2024 Pazartesi
- Kurban Bayramı (3. Gün): 18 Haziran 2024 Salı
- Kurban Bayramı (4. Gün): 19 Haziran 2024 Çarşamba
- Hicri Yılbaşı: 07 Temmuz 2024 Pazar
- Aşure Günü: 16 Temmuz 2024 Salı
- Mevlid Kandili: 14 Eylül 2024 Cumartesi