Adak, kişilerin isteğinin, duasının kabul görmesi karşısında Allah’a şükrünü sunmak için kurban keseceğine dair söz vermesidir. Kurban, amacı doğru anlaşıldığında dinimizin en güzel ibadetlerinden biridir. Öyle ki Kurban Bayramı geldiğinde Müslümanların içini bir huzur kaplar ve bayram günleri birlik, beraberlik ve paylaşmanın yoğun bir şekilde yaşanmasıyla geçer. Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak, kulluk görevlerini yerine getirmek, yoksulların yanında olmak ve çok daha fazlasının yaşandığı kurban ibadeti iki şekilde yerine getirilir. Peki Adak Vekaleti Nasıl Verilir?
İlki her Müslüman’ın Kurban Bayramı’nda kesmez gereken Vacip Kurbandır. İkincisi ise Nafile Kurbandır. Nafile kurbanı yılın her zaman diliminde kesebilirsiniz. Bununla beraber nafile kurban bağışı yaparak, yurtiçinde veya yurtdışında yoksullukla mücadele eden kişilere ulaştırabilirsiniz. Kurban, temelinde paylaşmayı barındıran bir ibadettir. Çeşitli nedenlerden dolayı kesilen nafile kurbanları vekalet yoluyla bağışlayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak çok büyük sevaptır. Bu nedenle hangi niyetten dolayı olursa olsun nafile kurbanlarınızı bağış yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.
Adak Kurbanı Nedir?
Kelime anlamıyla yakın olmak, yakınlaşmak ve yakınlık anlamına gelen kurban, kurb kelime kökünden türemiştir. İslamiyet’e göre kurban, “Allah’a yakınlaşmak için kesilen küçükbaş veya büyükbaş hayvan” anlamına sahiptir. Adak kurbanı, Allah-ü Teala’ya adak olarak sunduğu kurbandır. Bu kıymetli ibadetin yerine getirilmesi için, adak adayan kişinin belirli bir niyetle kurban edilme niteliklerini taşıyan sağlıklı hayvanın kesmesiyle gerçekleşir. Adak adayan kişi, adak kurbanı etinden yiyemez. Birinci derece yakın akrabaları yiyebilir ama adak adayan kişi yese bile yediği kadar etin ücretini fakirlere dağıtmak zorundadır.
Adak Kurbanı, kişilerin Allah’a şükrünü sunması, dualarını, isteklerini ve şükranlarını sunmak için gerçekleştirilen manevi değeri yüksek bir ibadettir. Kurban ibadeti aynı zamanda toplumsal dayanışma ve paylaşmaya da teşvik eder. Adak kurbanını bağış yoluyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak, onlara destek olabilirsiniz. Özellikle de Afrika bölgesinde yaşanan yoksulluk ve kıtlık insanlığı zora düşürmekte ve hatta bu yoksulluk ölümlere neden olmaktadır. Onların yarasını sarmak ve sofralarına besin değeri yüksek gıda ulaştırmak için vekalet yoluyla bağışta bulunabilirsiniz.
Vekalet Yoluyla Adak Kurbanı Kestirmek
Akika, şükür, sadaka, şifa ve nafile kurbanlarınızı vekalet yolunu tercih ederek kestirebilirsiniz. Adak adayan kişiler, adak kurbanını vekalet yoluyla başka bir kişiye veya kuruma kestirebilirler. Bu durum karşısında adayan kişi, kesim işlemini yerine getirmek üzere yetkilendirdiği kişi veya kuruma vekalet verebilir.
Adak adayan kişi, sağlık nedenleriyle veya kurbanı kesebilecek yetkinlikle olmaması halinde vekalet verebilir ve kurban kesimi gerçekleştirebilir. Vekalet verilen kişi veya kurum, dini usullere uygun şekilde kesim işlemlerini yerine getirmek durumundadır.
Kurban Vekaleti Nasıl Alınır? Adak Vekaleti Nasıl Verilir?
Birinin bir işi halletmesi için kendisine verilen yetki ve sorumluluğa vekalet denir. Kurban vekaleti, adak adayan kişinin adağı kesememesi halinde bir kişiye veya kuruma yetki vermesidir. Adak vekaleti, sözlü, yazılı, telefondan ve internet aracılığıyla verilebilir. Vekalet vermek için illa bir kişiyi seçmek şart değildir. Adak kurban bağışı organizasyonları yapan kurum veya kuruluşlara da vekalet verebilirsiniz. Vekalet verirken şu sözleri söylenir;
“Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim.”
Kurban kesimi için vekalet verilen kişi ise kabul ettiğini göstermek için
“Vekil olmayı kabul ettim” şeklinde karşılık verir. Bu şekilde adak vekalet verme ve alma adımları dinimize uygun şekilde gerçekleşmiş olur.
Adak Vekaleti Ne Zaman Verilir?
Kurban ibadeti iki şekilde yerine getirilir. Bunlar vacip ve nafile kurbanlar olup, nafile kurbanı bağış yoluyla yoksul ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz. Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak, verdiği nimetlere dair şükretmek, birlik ve beraberliği yaşamak için kurban ibadeti çok kıymetlidir. Maddi imkanları el veren her Müslüman’ın kurban ibadetini yerine getirmesi şarttır. Bunun yanı sıra bir isteği olan ve bu duasının gerçekleşmesi için Allah’a adak adayarak söz veren kişiler, isteğinin gerçekleşmesinin ardından adağını yerine getirmelidir.
Bunlar nafile kurban olarak adlandırılır. Nafile kurban kesmek için belirli bir zaman yoktur. Yılın her döneminde kesilebilen nafile kurban, vekalet yoluyla da kesilebilir. Adak keseceğine dair niyet ettikten sonra maddi imkan el verdiği gün vekalet vererek kurban kesimi yaptırabilirsiniz.
Kurban Vekaleti Kimlere Verilir?
Kurban vekaleti, kurban kesme yetkinliğine sahip kişilere veya kurban kesim organizasyonları yapan kurumlara verilebilir. Kişi aracılığıyla adak yerine getirilebileceği gibi kurum ve kuruluşlar tarafından da gerçekleştirilebilir. Özellikle de yoksullukla mücadele eden Afrika bölgesine yapılan bağışlar ile buradaki insanlara uut olmak mümkündür. Dernekler aracılığıyla kesilen kurbanlar, gerçekten yoksullukla mücadele eden kişilere ulaştırılır.
Bu noktada Misder olarak yaptığımız online bağış çalışmaları doğrultusunda Afrikalı kardeşlerimize siz hayırseverler sayesinde destek oluyoruz. Yoksulluk ve açlığın çok ciddi boyutlarda yaşandığı bu bölgelerde kişiler yaşam zorluğu çekmenin de ötesinde ölümle karşı karşıya kalıyor. Yaşam mücadelesi veren din kardeşlerimizin besin değeri yüksek gıdaya ulaşmasına yardımcı olmak için adak kurban bağışınızı bu bölgelere yapabilirsiniz. Böylece hem kurban ibadetinizi yerine getirecek hem de mazlum kardeşlerimizin yüzünde tebessüm olmayı başaracaksınız.
Misder’e vekalet verdiğiniz kurban bağışı sonrasında kurban kesim ve dağıtım videolarını en geç 2 veya 3 iş günü içerisinde Whatsapp hattımız üzerinden göndermekteyiz.