Vacip Kurban Bağışı Nasıl Yapılır? Kurban, Allah’a yakınlaşmak ve verdiği nimetlere karşı şükretmek için yapılan en güzel ibadetlerden biridir. Müslümanlara vacip kılınan kurban ibadeti, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber yerine getirilir. Maddi imkanları yerinde olan her Müslüman’ın kurban kesmesi gerekir. Kelime anlamı olarak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, dini bir terim olarak ise Allah’a yakınlaşmak ve onun rızasını kazanmak için ibadet amacıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı uygun şekilde kesmek ve bu amaç doğrultusunda kesilen hayvandır.
Akıl sağlığı yerinde, özgür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan Müslümanlar, Allah-ü Teala’nın rızasını kazanmak amacıyla kurban keserler. Bunun bir diğer manası ise hem Allah’a yakınlaşmak ve hem de maddi imkanların yetersiz olması kurban kesemeyen kişilere yardım da bulunmaktır. Bu ibadetin temelinde Hakk’a yakınlık ve halka fedakarlık yatmaktadır. Kurban ibadeti, bir Müslüman’ın gerektiğinde tüm varlığını Allah yolunda feda edebileceğinin bir nişanesidir.
Vacip Kurban Nedir?
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle maddi imkanları yerinde olan Müslümanları kesmesi farz olan kurbana, vacip kurban denir. İbadet noktasında da vacip kabul edilen kurbanlardan biri olan bu kurban, kişinin bizzat kendisi tarafından kesmesi veya vekalet yoluyla kestirmesi gerekir. Dinimizin paylaşma ve yardımlaşma fikrini pekiştirmek amacıyla Allah’ın rızasını kazanmak için kesilir. Aynı zamanda, kurbandan elde edilen etler, ihtiyaç sahipleri ile paylaşılır ve fakirlerin, ihtiyaç sahiplerinin, mazlum ve muhtaçların yanında olduğumuzu gösterir. Vacip kurban, dini görevleri yerine getirmenin önemli bir parçasıdır. Bu durumlar Kurban Bayramı’nın manevi değerlerini artırır.
Kurban Kimlere Vaciptir?
Vacip kurban, belli şartları yerine getiren Müslümanların kesmesi gereken kurban türüdür. Vacip kurban kesmenin belirli şartları vardır. Bu şartları yerine getiren kişiler vacip kurban keserler veya vacip kurban bağışında bulunurlar. Peki kimler vacip kurban kesmelidir?
- Ergenlik çağına gelmiş, akıl sağlığı yerinde olan her erkek ve kadın Müslüman vacip kurban kesmelidir.
- Zekat vermekle yükümlü olan her Müslüman, vacip kurban kesmekle yükümlüdür.
- Kendisine hac farz olan kişiler de yine vacip kurban görevini yerine getirmelidir.
Bu şartları yerine getirmeyen kişiler vacip kurban kesmekle yükümlü değildir. Ancak bu kişiler, kendileri isterse kurban keserek sevap kazanabilirler.
Vacip Kurban Niçin Kesilir? Vacip Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?
Yılın belirli günlerinde gerçekleşen Kurban Bayramı, İslam dininin en önemli günlerinden biridir. Bu bayramla beraber Müslümanlar, Allah’a yakınlaşmak, onun rızasını kazanmak ve şükrümüzü göstermek amacıyla kurban keserler. Vacip kurban, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kesilen kurban olup, dinen kesilmesi zorunludur. Kurban kesme ibadeti aynı zamanda insanların, Allah’a karşı duydukları sevgi, saygı ve bağlılığın da bir göstergesidir. Kurban kesilmesi kişilerin Allah’a karşı bağışlanma dilemesi için de büyük bir fırsattır. Kurban etlerinin tamamının ya da bir kısmının fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılması ise yardımseverliğin bir göstergesidir. Bu nedenlerdendir ki vacip kurban kesmenin, dinimizce değeri çok büyüktür.
Vacip Kurban Ne Zaman Kesilir?
Vacip kurban, İslam dini için en önemli günlerden biri olan Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber kesilir. İslami takvime göre Zilhicce ayının 10’uncu günü başlayan Kurban Bayramı, 4 gün boyunca devam eder. Vacip kurban, bayramın birinci günü bayram namazından sonra kesilmelidir. Bu zaman dilimi içerisinde kurban kesimi yapmak, dini bir vecibedir. Bu zaman dilimleri, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir.
Vacip Olan Kurbanlar Hangileridir?
Kurban ibadetini yerine getirmekteki şartlardan biri de kurban edilecek hayvanın taşıyacağı özelliklerdir. Şartları karşılayan ve kesilmesi vacip olan kurbanlar şu şekildedir;
- Keçi
- Sığır
- Deve
- Koyun
- Manda
Kurban edilecek olan hayvanın yaşı, sağlık durumu, beslenmesi, azalarının tam olması gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kurban kesimi sırasında hayvanın acı çekmeden kurban edilmesine de dikkat edilmelidir.
Vacip Kurban Bağışı Nedir?
Vacip kurban bağışı, Kurban Bayramı’nın gelmesiyle kesilmesi vacip olan kurbanı kişinin kendisi kesmek yerine, kurban bedelini bağışlayarak kestirmesine denir. Bağış organizasyonları ile yurtiçinde ve yurtdışında ihtiyaç sahiplerine ulaşmayı amaçlayan kurum ve kuruluşlar aracılığıyla vacip kurban bağışı yapabilirsiniz. Böylece hem dini bir görevi yerine getirebilir hem de ihtiyaç sahiplerinin gönüllerinde umut olabilirsiniz. Kişiler, bazen kurban kesimiyle ilgilenebilecek durumda olmayabilir. Bu gibi anlarda bağış yolunu tercih ederek ibadetini yerine getirebilirler.
Bu bağışlar, kurban bedelince miktarı ödeyerek, belirli bölgelerde veya ihtiyaç sahiplerine kurban etinin dağıtılmasını sağlar. Ülkemizde kurban bağışı denildiğinde ilk akla gelen yurtdışı bölgesi Afrika’dır. Burada, yoksullukla mücadele eden din kardeşlerimize, MİSDER aracılığıyla ulaşarak yüzlerini güldürebilirsiniz. Güven ve şeffaflık ile yürüttüğümüz vacip kurban bağışı organizasyonları ile binlerce kişiye ulaşıyor ve hayırlarınızı ulaştırıyoruz.
Titizlikle yürüttüğümüz bağış organizasyonları sürecimiz hakkında hayırseverlerimiz daima bilgilendirilir. Kurban kesimi ve kurban dağıtımı noktasında videolu görüntüler hayırseverlere ulaştırılır. Böylece bağışınızın yerine ulaştığından da emin olabilirsiniz. Paylaşma ve dayanışmanın en güzel şekilde yaşandığı bağış çalışmalarımıza dahil olarak sizler de binlerce din kardeşlerimizin sofralarına ulaşmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Bizler, bu konuda sizlere aracı oluyor ve hayrınızı güvenle ulaştırıyoruz.