Blog

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Allah-ü Teala’ya yakınlaşmak ve toplumsal paylaşma bilincini en güzel şekilde yaşamak için yerine getirilen kurban ibadetinin dinimizde yeri çok önemlidir. Kurban Hissesi Kimlere Verilir? Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir diye araştırıldığında sözlükte yakınlaşma anlamına gelmektedir. Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelen kurban, küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan olarak tercih edilebilir. 

Kurban Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçükbaş hayvanlar; koyun, keçi, koçken, büyükbaş hayvanlar ise; sığır, inek, manda ve deve olarak belirlenmiştir. Kurban ibadetini yerine getirirken küçükbaş hayvanları tek kişi üstlenip kesebilirken, büyükbaş hayvan ise tek kişi kesilebileceği gibi 7 kişi de ortak bir şekilde kesilebilir. Kurban hissesi büyükbaş hayvanda 7 hisseye kadar çıkabilirken, daha az da olabilir. 

Kurban Hissesi Nedir? 

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Allah-ü Teala’ya yakınlaşma amacı taşıyan kurban, küçükbaş hayvan ve büyükbaş hayvan olarak ikiye ayrılır. Hisse, bir şeyin mülkiyeti üzerinde kişilerin sahip olduğu paylara denilir. Yani bir hisse bir kişi demektir. Kurban hissesi küçükbaş hayvanda bir kişi, büyükbaş hayvanda ise bu sayı 7 kişiye kadar çıkmaktadır. Fakat kurban hissesi kaç kişi olur sorusuna bu noktada yanıt bulmak gerekir. Hisseli bir şekilde kesilebilecceği gibi büyükbaş hayvanı 1 kişi de kesebilir. Buradaki önemli nokta büyükbaş hayvanın en fazla 7 kişi tarafından ortak kesilebileceğidir. 

Küçükbaş hayvan hissesi yoktur. Yani küçükbaş hayvanı sadece bir kişi kesebilirken, büyükbaş hayvanı ise en az 7 kişi olmak koşuluyla 6, 5, 4, 3, 2 hatta 1 kişi de tek başına kesebilir. Büyükbaş hayvanın hisseli olarak kesilmesi dinimizin sağladığı kolaylıklarla ilgilidir. Çünkü büyükbaş hayvanın fiyatı daha fazla olduğu için 7’ye kadar kişi ortak girerek kolaylık elde edebilirler. Bununla beraber kurbandan elde edilen etlerde kişilere eşit bir şekilde dağıtılır. 

Kurban Hissesi Nasıl Dağıtılır? Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban, Allah-ü Teala’ya yakınlaşmak ve onun rızasını kazanmak için sadece gönülden ibadet amacıyla, belirli şartları karşılayan hayvanı dinimizin belirttiği şekilde kesmeye ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Büyükbaş hayvanı ortak kesmek isteyen kişi, kendisine verilen kurban etini üçe taksim ederek 3’te 2’sini yoksullara dağıtıp, bir kısmını da aile bireylerinin tüketmesi ayırırlar. Aynı zamanda Hanefi mezhebine göre kurbandan elde edilen etlerin tamamı da ev halkının tüketmesi için ayrılabilir. Fakat kurbanın temelinde, paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yer alması nedeniyle ihtiyaç sahipleriyle ikramlaşmak makbul olandır.

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Bunun yanı sıra kişiler, küçükbaş ve büyükbaş hayvanları kendileri kesip dağıtabileceği gibi dünyanın çeşitli bölgelerinde güvenli ve yüksek proteinli gıdaya ulaşamayan hatta seneden seneye et yiyebilen ve açlıkla mücadele eden kişilere ulaştırılmak üzere kurban bağışında bulunabilirler. Kurban etinin, ihtiyaç sahiplerinin sofrasında yer alması en anlamlısı ve en bereketlisidir. Gerek Kurban Bayramı’nda vacip kurbanı gerekse yılın her dönemi kesilmeye uygun olan adak, akika, şükür, sadaka ve ruhuna kurban olan nafile kurbanları bağışlayabilirler. Hem yurt içi hem de yurt dışı kurban bağışı organizasyonları yapan hayır kurumları ile özellikle de Afrika’daki yoksul din kardeşlerimize ulaşmak mümkündür. 

Kurban Hissesi Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban Hissesi Kimlere Verilir?

Kurban ibadetinin dinimize uygun şekilde yerine getirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan birini tercih ederek yerine getirilen kurban ibadeti sayesinde, ihtiyaç sahiplerinin de sofrası bereketlenir. Eğer küçükbaş hayvanınızı kendiniz kesiyorsanız, kurban edilmeye uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Başka bir kişiye kestiriyor veya bir kuruma bağışlıyorsanız da güven, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerine dikkat etmelisiniz. Akrabalar, arkadaşlar veya kurban organizasyonu yapan kişilerle hisseli olarak büyükbaş hayvan kesimi yapabilirsiniz. Burada da yine büyükbaş hayvanın, kurbanlık vasıflarını taşıyıp taşımadığına dikkat etmelisiniz. 

Gönülden niyet ederek ve İslami usul ve kaidelere uygun şekilde helalleşerek ortaklığı bu şekilde sonlandırmanız yeterlidir. Ancak kurbanınızı kendiniz kesmeniz yerine tamamını bağışlıyorsanız, bu şekilde bir durumla karşılaşmaz ve kurban ibadetiniz vekalet verdiğiniz kişiler tarafından yerine getirilir. MİSDER olarak yürüttüğümüz kurban bağışı organizasyonlarımız ile başta Afrika olmak üzere binlerce din kardeşimize ulaşıyoruz. Siz hayırseverlerimizin kurban hayırlarını, bölgeye ulaştırıyor ve kurban kesimi titizlikle gerçekleştirerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kurban bağışını sadece küçükbaş olarak değil, büyükbaş hisse bağışı şeklinde de yapabilirsiniz. İslami usullere uygun şekilde yerine getirilen kurban ibadeti ile hem gönüllerde umut olabilir hem de Allah katında büyük sevap kazanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir