İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti, Peygamber Efendimizin (sallallâhu aleyhi ve sellem) ayak bastığı kutsal toprakları ziyaret ederek çeşitli dini görevleri yerine getirmektir. Hac ibadetini yerine getirmek için bir takım şartlar vardır. İslam’ın ilk şartı, Kelime-i Şehadet getirmek olup, Allah’ın bir ve tek olduğuna, Hz. Muhammed’in ise onun kulu ve elçisi olduğuna inanmaktır. İslamiyet’te her Müslüman’a farz olan diğer ibadetler, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmektir. Peki hac ibadetinin şartları nelerdir? Hacca Gidebilmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Hac Nedir? Hac İbadeti Ne Zaman Farz Kılınmıştır?
Hac ibadetinin yükümlülük, eda ve geçerlilik şartları vardır. Hicretin 9’uncu yılında, yani 631 yılında tüm Müslümanlara farz olan hac ibadeti, Ali İmran Suresinin 97’inci ayetinde açıkça belirtilmiştir.
“Orada apaçık ayetler vardır. İbrahim’in makamı oradadır. Kim oraya girerse güvende olur. Yoluna gücü yetenin, Beyt‘i haccetmesi insanlar üzerinde Allah’ın bir hakkıdır. Her kim kefere olursa, bilsin ki Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.”
Haccın Şartları Nelerdir? Hacca Gidebilmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?
Dinimizde, Allah’a yakınlaşmak ve onun sevgili kullarından biri olmak için yapılması uygun görülen pek çok ibadet bulunuyor. Her Müslümana farz olan bu ibadetlerin belli başlı şartları vardır. Bu şartları karşılayan her Müslüman, kendisine farz kılınan ibadetleri yerine getirmekle yükümlüdür. Hac ibadetini yerine getirmek için gerekli şartlar şu şekildedir;
- Müslüman olmak: Kabe, her Müslüman için kutsal bir bölgedir ve hac ibadeti de her Müslüman için farz kılınmıştır.
- Akıl Baliğ Olmak: Hac ibadetini yerine getirmek için gerekli görülen bir diğer şart ise akıl baliğ olmaktır. Buluğ çağına gelen her Müslüman’a namaz kılmak, oruç tutmak ve ibadetini yerine getirmek farzdır. Erkekler için bu yaş sınırı 12 – 14, kızlar için ise 10 – 11 yaşlar arasındadır.
- Özgür olmak: Haccın şartlarından biri diğeri de hapiste olmamak ve esir tutulmamaktır.
- Haccın vaktinde yapılması: Dinimizde ibadet etmenin yeri çok önemlidir ve tüm ibadetlerin uygun şekilde yapılması için vaktinde yapmak gerekir. Hac günleri ise arefe ve Kurban Bayramı günleridir.
Haccın Yükümlülük Şartları Nelerdir?
Hac bir diğer şartları ise yükümlülükler olarak adlandırılır. Bir kişinin hac ibadetiyle sorumlu olması için öncelikle Müslüman olması ve akli baliğ olması gerekir. Bunun yanı sıra kişinin sağlıklı olması da yükümlülük şartları arasında yer almaktadır. Hac ibadeti, maddi ve manevi olarak yapılan bir ibadet olması nedeniyle kişinin maddi imkanlarının yeterli olması şarttır. Hac yapmak isteyen kişinin kimseye borçlu olmaması gerekir. Bu nedenle her Müslüman önce varsa borcunu ödemeli sonra ise Kabe’yi ziyaret ederek hac görevini yerine getirmelidir.
Haccın Eda Şartları Nelerdir?
Hac ibadetinin dini usullere uygun şekilde gerçekleştirilmesi için eda şartlarına da dikkat etmek gerekir. Bunlar şu şekildedir;
- Sağlıklı olmak: Dinimizde, tüm ibadetleri yerine getirmek için öncelikli görülen bir diğer şart ise kişinin sağlıklı olmasıdır. Hac için seyahat edemeyecek, kabe’yi ziyaret edemeyecek kadar yaşlı ve hasta olan kişiler, hac ibadetinden sorumlu değildir. Sağlık durumu el vermeyen kişiler, maddi imkanları el veriyorsa, kendileri yerine bir başka kişiyi hacca gönderebilirler.
- Kadınlar için iddet müddetinin dolmuş olması: Eşinden boşanmış olan kadınlar için iddet süresinin dolmuş olması gerekir. Eşinden boşanan kadınlar için iddet müddeti 3 aydır. Eşinden boşanan kadınlar en erken olarak 3 ay sonrasında hacca gidebilirler. Eşi vefat eden kadınlar ise 4 ay 10 gün sonra hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal toprakları ziyaret edebilir.
- Kadının eşinin ya da mahreminin yanında olması: Kadınlar için hac ibadetinin eda şartlarından bir diğeri ise seyahat ederken ve kutsal topraklardayken yanında eşinin veya mahreminin olması gerektiğidir.
- Güvenlik: Hac ibadeti için seyahat edecek olan kişilerin güvenliği şarttır. Kabe yolu üzerinde savaş olması halinde haccın edası farz olmaktan çıkmaktadır.
Haccın Geçerlilik Şartları Nelerdir?
Ahiret hayatına hazırlık olarak nitelendirilen hac ibadetinin geçerli olması için üç şartında yerine getirilmesi şarttır. Bunlardan ilki ihrama girmek, ikincisi ziyaret tavafı ve üçüncüsü ise Arafat vakfesinin önceden belirlenen uygun vakitlerde yerine getirilmesidir. İslami usullere uygun şekilde yerine getirilen hac ibadetinin Allah katında sevabı çok büyüktür. Hac ile ilgili hadis-i şeriflerden ve ayetlerden yola çıkarak ibadeti, uygun şekilde yerine getiren kişilerin haccı kabul olur ve hacı olarak adlandırılır.