Adak Kurbanı Nedir? Adak, kişilerin dinen bir yükümlülüğü olmayan ibadetleri adamak suretiyle kişinin kendisine vacip kılınmasına verilen isimdir. Adak kurbanı, kişilerin kendi istekleriyle kestikleri kurban çeşididir. Sünnet veya farz olmayan bu kurbanlar, kişiler tarafından bir isteğin yerine gelmesi, bir olayın gerçekleşmesi veya bir malın elde edilmesi halinde kesilir. Kurbanın kesilmesinin temel şartı, isteğin yerine gelmesidir. Adak kurbanı kesmenin faziletleri oldukça büyüktür. Adak kurbanı, genellikle yoksullara dağıtılarak, dayanışma ve paylaşma duyguları gelişmiş olur.
Adak Kurbanı Nedir?
İnsanlar, adak kurbanı keserek ibadet edebilir ve yoksul insanlara destek olabilirler. Adak niyetiyle kurban kesmek farz ya da sünnet değildir. Adak kurbanı ibadetinin yerine getirilmesiyle beraber Allah’ın rızası kazanılır ve yoksullar desteklenerek sevindirilirler. Kişiler, adak kurbanlarını kendileri satın alarak kesebilecekleri gibi adak bağışı organizasyonları yapan kurum ve kuruluşlar aracılığıyla da kesim işlemi yapabilirler.
Misder olarak bu konuda ihtiyaç sahiplerine destek oluyor ve online kurban bağışı sisteminden faydalanarak bağışlarınızı hızla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Adağın yerine getirilmesi için öncelikle adak sahibinden vekalet alınmalıdır. Bağış ve vekalet işlemlerinin ardından kurbanın hijyenik ortamlarda İslami şartlara uygun şekilde kesilmesi sağlanır. Kesim işleminin tamamlanmasıyla, kurban etleri eşit parçalara ayrılarak yardıma muhtaç kişilere dağıtılır. Misder olarak amacımız, hayırseverlerimizin aracılığıyla özellikle Afrika’da yoksul kardeşlerimize yardım eli olmaktır.
Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Adak kurbanı kesmenin net bir zaman aralığı yoktur. Adanan kurbanlarını yılın her döneminde kesilmesi mümkündür. Ancak kurbanın kesilmesi adağın gerçekleşmesi şartına bağlıdır. Adak kurbanının, belirli bir isteğin gerçekleşmesiyle kesileceğinin belirtilmesi halinde belirlenen zaman aralığında kesilmesi gerekir. Örneğin, bir kişi isteğinin gerçekleşmesiyle beraber Kurban Bayramı içerisinde adağını keseceğine dair Allah’a söz verdiyse, bayram bitmeden kesim işlemini gerçekleştirmelidir.
Adak Kurbanı Kaç Gün İçerisinde Kesilmelidir?
Adak kurbanının belirli bir zamanı olmadığı gibi belirlenen bir gün sayısı da yoktur. Söz konusu kurban adağının bir durumun gerçekleşmesi şartına bağlıysa, bu durumun gerçekleşmesiyle çok vakit kaybetmeden adağın yerine getirilmesi gerekir. Adak kurbanının kesilmesi için herhangi bir şart söz konusu değilse kişi istediği zaman kurbanı kesebilir. Yılın her dönemi kurban kesebilir veya adak kurban bağışı yapabilirsiniz. Ancak buradaki önemli unsur, adağın üzerinden çok zaman geçmeden kesilmesi gerektiğidir.
Adak Kurbanı Nerelere Verilir?
Adak adayan kişilerin kurbanını kendileri kesmesi şart değildir. Kişi isterse adak kurbanını derneklere kestirerek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayabilirler. Misder olarak Afrika’da yürüttüğümüz bağış organizasyonlarımız ile yoksul din kardeşlerimize destek oluyor ve ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kişiler, kurbandan elde ettikleri etleri, çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerine de ulaştırabilirler.
Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?
Kişilerin adak kurbanı kesmeleri için hem adak sahibi olarak hem de adakta bulundukları konuya dair çeşitli şartları yerine getirmeleri gerekir. Adak kurbanı şartları şu şekildedir;
- Kurban adağı olan kişi adak kurbanına niyet etmiş olmalıdır.
- Adakta bulunan kişi Müslüman, ergenlik çağına ulaşmış ve akli dengesinin yerinde olması gerekir.
- Adak konusu kişinin yerine getirmesi gereken vacip ibadetlerden biri olmamalıdır.
- Adağın konusu Allah’a isyan veya günah olan bir konu olmamalıdır.
- Kurban kesiminin yapılması için maddi olarak yeterliliğin olması gerekir.
Bu şartların uygun olması halinde kişi, adak sözünü yerine getirebilir. Kurban, kişiler tarafından kesilebileceği gibi vekalet yoluyla başkalarına da kestirilebilir. Farklı kişilere vekalet verilebileceği gibi aynı zamanda bir derneğe veya kuruma da vekalet vermek mümkündür. Böylece kişi hem adak ibadetini yerine getirmiş olur hem de yoksullara yardımcı olmuş olur.
Adak Kurbanı Bağış Yapılır mı?
Allah-ü Teala’dan isteği bir şeyin gerçekleşmesi karşılığında kurban keseceğine dair söz veren bir kişinin adak kurbanı bağışı yapması mümkündür. Misder olarak adak kurban bağışları ile ihtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz.
Adak Kurbanı Çeşitleri
Kişilerin dinen herhangi bir yükümlülüğünün olmadığı ibadetlerin başında adak gelir. Bir isteğin gerçekleşmesi şartına bağlı olarak Allah’a kurban keseceğine dair söz veren kişiler, isteğin gerçekleşmesiyle kurban kesimini yapmalıdır. Adak kurbanı, kişinin kurban kesmeyi kendisine vacip kılması olarak adlandırılır. Kişilerin kendi rızası ile vacip hale getirdikleri adak çeşitleri 2 tanedir. Bunlar;
- Şarta Bağlı Olmayan Adak: Kurbanın kesilmesinin bir şarta bağlı olmadığı kurbandır. Mutlak adak ismi de verilen bu adak kurbanında şartın gerçekleşmesi söz konusu değildir. Mutlak adaklar ise muayyen ve gayrimuayyen olmak üzere ikiye ayrılır. Muayyen adakta belirli bir şart yoktur ancak zaman vardır. Örneğin, bu yıl kurban keseceğim denildiyse o yıl içerisinde kurban kesimi yapılmalıdır. Gayrimuayyen adaklarda ise hem şart hem de zaman sınırı yoktur.
- Şarta Bağlı Olan Adak: Muallak olarak da değerlendirilen bu adaklarda bir şartın gerçekleşmesi veya gerçekleşmemesi durumu söz konudur. Adak kesimi, şartın gerçekleşmesiyle yapılır. Örneğin, şu arabayı alayım kurban keseceğim denildiğinde, araba alınırsa kurban kesimi yapılmalıdır. Şartın yerine gelmesiyle beraber kurbanın kesilmemesi büyük günahtır. Bu nedenle şartın gerçekleşmesi halinde aradan çok zaman geçmeden kurban kesiminin yapılması uygun olandır.