Adak, kelime anlamı olarak ‘yakınlaşmak, yaklaşmak ve sığınmak” anlamına gelir. Adak kurbanı ise, bir isteğin gerçekleşmesi şartına bağlanan ve şartın gerçekleşmesinin ardından kesilen kurbana denir. Adak Kurbanı Yenir mi? Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Hz. Peygamber Efendimiz’in hadis-i şeriflerine baktığımızda kurban kesmenin faziletlerinin çok büyük olduğunu görmek mümkündür. Sadece kesen kişi için değil aynı zamanda ihtiyaç sahipleri için de önemi büyük olan adak kurbanı, Allah’a yakınlaşmak için en güzel seçeneklerden biridir.
2024 Yılı Kurban Bayramı Ne Zaman?
Kişiler, adak kurbanını kendileri kesebileceği gibi bağış yaparak ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilirler. Dünyanın en büyük kıtalarından biri olan Afrika halkı zorluk ve açlık içerisinde hayatını sürdürmeye çalışıyor. Bölgeye yapılan bağışlar ile ciddi bir açık kapatılmış olur ve ihtiyaç sahiplerine hızla ulaşılır. Bu noktada siz hayırseverlerimizin bağışlarına ihtiyaç daha da artar.
Adak Kurbanı Nedir?
Adak kurbanı, bir durumun gerçek olması için niyet edilen ve duanın gerçeklemesinden sonra kesilen kurbandır. Adak kurbanının kesilmesi, başta edilen niyete bağlıdır. İsteğin ve niyetin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra kurban kesimi yapılmalıdır. Kişiler, kurban kesmeyi biliyorsa adak kurbanını kendileri kesebileceği gibi vekalet vererek başkalarına da kestirebilirler. Bunun yanı sıra adak kurban bağışı organizasyonları yapan kurumlar ile de kurban kesimi yapmak mümkündür.
Vacip ve sünnet hükmü olmamasına rağmen Müslümanlar tarafından en çok kesilen kurban çeşidi adak kurbanıdır. Dinen bir zorunluluğu olmamasına rağmen Allah’ın kudretine inanarak kurban kesmek büyük sevaptır. Bir de kurbanın etini ihtiyaç sahiplerine bağışlamak çok daha faziletli bir ibadettir.
Adak Kurbanına Nasıl Niyet Edilir?
Adak kurbanı için şu şekilde niyet etmek makbul olandır;
“Allah rızası için şu fakire şu kadar para vermek nezrim olsun” veya “Allâhü Teâlâ hastama şifa verirse Hak rızası için kurban keseyim” veya “Kurban kesip etini sadaka vereyim.”
Bu şekilde niyet ederek adak kurbanı kesebilirsiniz.
Adak Kurbanı Farz mıdır?
Adak kurbanı, niyet edildikten yani adadıktan sonra kişinin kendisine vacip hale gelen bir kurbandır. Çünkü adakta bulunan kişi, Allah-ü Teala ile ahitleşmiş, anlaşmış, sözleşmiş olur. Mâide suresinin 1. Âyet-i kerimesinde (mealen)
“Ey iman edenler! Ahitlerinizi ifa ediniz…” buyrulmaktadır.
Buradan anlaşılacağı üzere adak adayan kişinin adağını yerine getirmesi gerekir. Allah-ü Teala, sözlerine sadık kalanların yani adaklarını yerine getirenleri, İnsan suresinin 7. Âyet-i kerimesinde (mealen)
“Adaklarını yerine getirirler…” diye övmüştür.
Kurban kesmenin faziletleri çok büyük olup, adak kurbanı bağışının faziletleri de bir o kadar büyüktür. Adak kurbanınızı kendiniz kesebileceğiniz gibi vekalet vererek bağışta da bulunabilirsiniz.
Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Bir isteğin gerçekleşmesine bağlı olarak adanan bir adak kurbanı, o şartın yerine gelmesiyle beraber kesilir. Adak adanmasının ardından, sonraki sürece de riayet edilmelidir. Yani adak kurbanı, belirtilen isteğin gerçekleşmesiyle beraber çok zaman kaybetmeden kesilmesi gerekir. Ancak isteği gerçekleştiği zaman diliminde kişi kurbanını kesemiyorsa da sonrasında da kesebilir. Örneğin: “Bugün ihtiyaç sahipleri için kurban kesip dağıtacağım” şeklinde adanan bir kurban bugün kesilemezse, daha sonraki bir günde de kaza edilebilir.
Adak Etinden Kimler Yiyebilir, Kimler Yiyemez? Adak Kurbanı Yenir mi?
Adak kurbanının, Allah katında kabul olması için belirli şartlar vardır. Temel şart ise kişinin isteğinin gerçekleşmesidir. Allah-ü Teala’dan gerçekleşmesi istenen durumun ardından kurban kesimi yapılır. Adak kurbanının etinden, adak sahibi yiyemez. Kurban etinden adak adayanın dışındakiler yiyebilir hiç sorun olmaz. Adak adayanda yiyebilir yediği et kadar hesap edip ücretini fakirlere dağıtmak zorunda kalır ama adak adayan kestiği kurbandan yememesi daha uygundur.
Adak Kurbanı Bağışı
İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere bağışlanan adak kurbanları, insanlara umut oluyor. Özellikle Afrika bölgesinde yaşayan insanlar, zorlu yaşam mücadelesi içerisinde olup, bu bağışlar onlar için hayati önem taşımaktadır. Kurban Bayramı’nın gelmesiyle artan kurban bağışlarına, yıl boyu devam edebilirsiniz. Yılın her döneminde Afrikalı mazlum insanlara destek olarak Allah’ın sevgili kullarından biri olabilirsiniz.
Hayırsever kişiler tarafından adak kurban bağışları sadece maddi bir yardım değil aynı zamanda manevi anlamda da oldukça güçlü bir ibadettir. Afrika’da yaşayan insanlara yardım eli olmak, onlara umut olmak ve yüksek proteinli yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için sizlerde adak bağışınızda bulunabilirsiniz. Bunun için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim numaramız üzerinden bizlerle iletişim kurabilirsiniz.