Blog

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

İslam’ın beş şartından biri olan hac ibadeti, kutsal topraklar olan Kabe’nin ziyaret edilmesi ve dinimizin belirttiği şekilde ibadet edilmesidir. Hac kelime anlamı olarak, yönelmek ve ziyaret etmek anlamına gelir. Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır? Maddi imkanları yerinde olan her Müslüman, hayatı boyunca en az bir kere dahi olsa kutsal toprakları ziyaret ederek hac ibadetini yerine getirmelidir. Bir kere bu görevi yapan kişilerin tekrar yapmasına gerek yoktur. Ancak kişi kendisi istemesi halinde nafile hac olarak tekrar kutsal toprakları ziyaret ederek hac ibadeti yapabilir.

Hac Ayları Hangileridir?

Kabe, Arafat ve Mina bölgelerinin ziyaret edilerek, bu bölgelerde bir takım dini görevlerin yerine getirilmesi suretiyle yapılan hac ibadeti, farz kılınan bir ibadettir. Bu mübarek ibadeti yerine getirirken, bazı zaman aralığında ve yerde yapılan ibadetlere menasık adı verilir.

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Kutsal toprakları ziyaret ederek bazı dini görevleri yerine getirmek isteyen Müslümanlar, haccın ne zaman yapılacağı ve nasıl yapılacağı konusu hakkında net bilgiler elde etmek için araştırma yaparlar. Hac görevini yerine getirmek için Müslümanları, Kabe’yi ziyaret etmeye davet eden Peygamber Hz. İbrahim’dir. Hac ibadeti için ibadetler Hz. Adem’e kadar dayanıyor olsa da Kur’an-ı Kerim’de, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Kabe’yi baştan inşa etmesine dair olaylar anlatılmaktadır. Hac suresinde yer alan ayetlere göre hac ibadetini yerine getirmenin faziletleri çok büyüktür. Peki hac ne zaman yapılır?, Hac nasıl yapılır? sorularının yanıtı nedir?

Hac Zamanı Ne Zamandır?

Hac ibadetini yerine getirmek için hicri takvimdeki aylar esas alınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen hac ayları Şevval ve Zilkade aylarının tamamı ile Zilhicce ayının son 10 günü şeklindedir. Bu aylara hac ayları denilmektedir. Bu ayların hac ayları olarak isimlendirilmesinin sebebi, haccın temel şartlarından biri olan ihrama girmenin Şevval ayından itibaren yapılmasıdır. Hac ayları denilmesinin diğer nedeni ise bu aylar içerisinde ihrama girilmesinin yanı sıra hac ibadetinin iki temel rüknünün de yerine getirilmesidir. Bunlardan biri Zilhicce ayının 9. günü öğle zamanı ile 10. günü fecr-i sadık arasında gerçekleştirilen Arafat vakfesini yerine getiren Müslümanların hac ibadeti uygun şekilde yerine getirilmiş olur. Haccın diğer rüknü ise ziyaret tavafının Kurban Bayramı ile beraber yapılmasıdır.

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hz. Peygamber Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) “Allah’ım onu bana kolaylaştır” dediği tek ibadet olan haccın faziletleri çok büyük olup, kullara manevi olarak pek çok faydası bulunur. Peygamber Efendimiz’in doğup büyüdüğü, İslam dininin temellerinin atılıp tüm cihana yayıldığı bu kutsal toprakları ziyaret ederek manevi açıdan oldukça kuvvetli duygular yaşanır. Kutsal toprakları ziyaret eden Müslümanlar, kendisini Allah’a her zamankinden daha yakın hisseder ve ahiret yolculuğuna adeta hazırlık yapar. Allah rızası için hac görevini yerine getiren ve Allah’ın sevgili kullarından biri olmak için çabalayan kişilerin günahları, bu ibadet ile bağışlanır. Bu konu hakkında Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır;

“Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan sakınırsa, annesinin onu doğurduğu günkü gibi günahlarından arınmış olarak döner.” (Buhârî, Hac, 4 [1521]; Müslim, Hac, 438 [1350])

Hac İbadeti Nasıl Yapılır?

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Hac Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Her Müslüman maddi gücü yerinde olduğu sürece hayatında bir kere hac ibadetini yerine getirmek üzere kutsal toprakları ziyaret etmelidir. Hac ibadetinin yerine getirilmesi için üç temel hac şekli vardır. Bunlar, kıran, ifrad ve temettü şeklindedir.

İfrad Haccı: Umre olmaksızın hac ibadetini yapmak suretiyle gerçekleşir.

Temettü Haccı: Hac ayları içerisinde önce umre için ihrama girip umre yapıp ihramdan çıkılır ve ardından tekrar ihrama girerek hac ibadeti yerine getirilir.

Kıran Haccı: İhrama girerken, hem hac için hem de umre ibadeti için niyet edilir. Böylece bir kere ihrama girilerek her iki ibadette yerine getirilmiş olur.

Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin şükür kurbanı kesmeleri kendilerine vacip olur. İfrad haccı yapanların ise kurban kesmesi şart değildir. Hac ibadetini hangi şekilde yapmanın daha faziletli olduğu konusu mezheplere göre farklılık gösterir. Bu konuda Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) yapmış olduğu hac şeklini örnek alarak hareket etmekte fayda vardır.

“İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi kendilerine dört ay on gün (iddet) beklerler.” (el-Bakara, 2/234).

Kimler, Hac Yapmalıdır?

Müslümanların, hac ibadetini yerine getirmesi için bir takım şartları karşılıyor olması gerekir. Hac ibadetinin farz olduğu kişilere ait şartlar şu şekildedir;

  • Müslüman Olmak
  • Akli Dengesinin Yerinde Olması
  • Buluğ Çağında Olmak
  • Özgür Olmak
  • Maddi İmkanları Yerinde Olmak
  • Sağlıklı Olmak
  • Yol Güvenliğinin Olması
  • Haccın Farz Olduğunu Bilmek ve Kabul Etmek
  • Haccın Vaktine Yetişmek
  • Kadınların Güvenliğinin Olması
  • Eşi Vefat Eden veya Eşinden Boşanan Kadının İddet Süresinin Dolmuş Olması

Bu şartları karşılayan her Müslüman, hayatında en az bir kere kutsal toprakları ziyaret ederek dinimizin uygun gördüğü ibadetleri yerine getirmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir