Hac ibadetinin kaç gün süreceği, haccın türüne, hacca giden kişilerin mali gücüne ve buna benzer durumlara göre farklılık göstermektedir. Allah-ü Teala’nın çağrısına kulak verip kutsal toprakları ziyaret eden Müslümanlar, hac vazifesini en az 5 gün içerisinde tamamlayabilirler. Hacda Kaç Gün Kalınır?
Hac ve Umre Arasındaki Farklar Nelerdir?
Hacda Kaç Gün Kalınır?
Kişilerin durumlarına göre hac suresi 10, 15, 20 ve hatta 40 – 45 gün kadar sürebilir. Ancak hac ibadeti en az 5 gün şeklinde gerçekleştirilmelidir.
İslamiyet’e göre Müslümanların hac ibadetini İslami usullere uygun şekilde hac yapmak için belirlenen tarihler olan Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce ayının ilk 10 günü kutsal topraklara gidilir. Hacı adayları kendi tercihlerine göre Şevval ayının ilk zamanları hacca gidip, Zilhicce ayının 10’uncu günün bu görevleri tamamlayabilecekleri gibi son 5 günde de gidip hac görevini yerine getirebilirler.
Hac İbadeti Nedir?
Müslümanlara farz kılınan ibadetlerin başında gelen hac ibadeti, İslam’ın beş şartından biri olarak büyük öneme sahiptir. Bu nedenle Allah’ın sevgili kullarından biri olarak bu görevi yerine getirmek isteyen kişiler, hac hazırlığı içerisinde pek çok konu hakkında araştırma yaparlar. Tüm İslam alemine, İslamiyet’in ilk yıllarını ve tarihini hatırlatan hac ibadeti, hem madden hem de manen yapılan bir ibadettir. İslamiyet’in ilk yıllarında Kabe’yi tavaf etmek ya da kurban kesmek gibi adetler bulunuyordu. Ancak bu gelenekler eski putperest geleneklerine uygun şekilde yapılıyordu.
Hicretin 9’uncu yılında
“Muhakkak ki, insanların ibâdeti için kurulan ilk mâbed, Mekke’deki o çok mübârek ve insanların kıblesi olup âlemlere doğru yol gösteren Kâbe’dir. Onda, Allah katındaki şeref ve hürmetini gösteren apaçık deliller ve İbrahim’in makamı vardır. Ona giren her türlü tecâvüzden emin olur. Ona varmaya gücü yeten kimsenin Kâbe’yi tavaf etmesi ise, Allah’ın insanlar üzerindeki bir hakkıdır. Her kim bu hakkı tanımaz ve haccı inkâr ederse, doğrusu Allah bütün âlemlerden müstağnîdir, kimsenin ibâdetine ihtiyacı yoktur.” (Âl-i İmrân Suresi 96. Ayet)
ayetinin Peygamber Efendimiz’e (sallallâhu aleyhi ve sellem buyurulmasının ardından Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)
“Ey insanlar, hac üzerinize farz kılındı. O hâlde haccediniz buyurmuştur. Bu sayede hac ibadeti Müslümanlara farz kılınmıştır.
Haccın Türleri Nelerdir?
Hac ibadetinin İslami usullere uygun şekilde yerine getirilmesi için 3 farklı türü bulunmaktadır. Hac ibadetinin türleri, ifrat, temettü ve kıran haccıdır. İfrad haccı, yapan Müslümanlara müfrid hacı adı verilir. Bu kişileri yalnızca hac yapmak için niyet ederler. Kıran haccı yapan kişilere ise karin hacı denir. Bu kişiler ise hac ile umreye niyet ederler ve bu kişiler ilk olarak umre ziyaretini gerçekleştirir ve sonrasında ihramdan çıkmadan hac görevini yerine getirirler.
Bir diğer hac türü olan temettü haccını yerine getiren Müslümanlara ise mütemetti hacı denilir. Hac dönemi içerisinde umre yapmak için niyet ederek ihrama giren Müslümanlar, umre görevini yerine getirdikten sonra ihramdan çıkar ve telviye gününden bir gün öncesinde hac yapmak için tekrar ihrama girerler.
Hac İbadetini Kimler Yapmalı?
Dinimizde, Allah-ü Teala’ya yaklaşmak, onun şükrünü kazanmak, günahlardan tövbe etmek, sevap kazanmak gibi nedenlerle yapılan pek çok ibadet bulunur. Bu ibadetlerin dinimize uygun şekilde yerine getirilmesi için bir takım şartlar vardır. Yerine getirilmesi gereken şartlar Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetler, Peygamber Efendimizin hadis-i şerifleri ve sünnet rehberliğinde detaylı olarak belirlenmiştir. Müslümanlara farz kılınan ve İslam’ın beş şartından da biri olan hac ibadeti ile ilgili de şartlar bulunmaktadır. Bu şartların bir kısmı ise hac ibadetini yerine getirmekle yükümlü olan kişilerle ilgilidir.
İslamiyet’e göre hac ibadetinin kendisine farz kılındığı kişinin öncelikle Müslüman olması gerekmektedir. Müslüman olmayan ve Allah’a inancı olmayan kişilerin hac ibadetini yerine getirmesi uygun olmayacaktır. Aynı zamanda diğer pek çok ibadette geçerli olan kişinin akli dengesinin yerinde olması, ergenlik çağına gelmiş olmak ve herhangi bir mahpus hayatının olmaması ve özgür olmak da diğer şartlar arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra hac ibadetini yerine getirecek olan kişilerin ekonomik yönden de imkanlarının olması gerekir. Tüm bu şartları karşılayan kişilerin hayatında en az bir kere hac ibadetini yerine getirmesi şarttır. Kişi eğer isterse daha sonra tekrar hac veya umre için kutsal topraklara gidebilir. Ancak herhangi bir zorunluluğu olmayıp, bir kere yapması dinen yeterlidir.