Şifa Kurbanı Nedir? Şifa kurbanı, kişilerin yaşadıkları rahatsızlıktan ve hastalıklardan kurtulmaları için kestikleri kurbandır. Nafile kurban çeşitleri arasında yer alan şifa kurbanının kesilme amacı kişilerin yakalandıkları hastalıklardan kurtulmalarıdır. Bu kurbanı hastalar veya hasta yakınları kesebilirler. Çeşitli rahatsızlıklara karşı Allah’tan şifa istemek için kesilen bu kurban, hastalığın geçmesi için dua edilerek kesilir.
Şifa Kurbanı Nedir?
Kişilerin birbirine yardımcı olmaları için bağış yaparak aracılık görevini üstlenen Misder’in çalışmaları arasında şifa kurbanı bağışı da yer alıyor. Bu organizasyona dahil olan kişilerin kurbanları, derneğin sıklıkla faaliyet gösterdiği Afrika ülkelerinde yaşam mücadelesi veren mazlum ve yoksul insanlara dağıtılır. Böylece insanların iyilik yapması ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının karşılanması mümkün hale gelir. Şifa kurbanı bağışı ile hem ihtiyaç sahiplerine ulaşır hem de hastalığın geçmesi için dua edebilirsiniz.
Şifa Kurbanı Neden Kesilir?
Şifa kurbanı adından da anlaşılacağı üzere hastalıkların geçmesi, şifa bulmak amacıyla kesilen bir kurbandır. Hasta olan kişinin hastalığının geçmesi amacıyla kesilen bu kurban, Allah’tan şifa istemek için Allah’a adanır. Bu kurban kesilmesinin ardından yoksul ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır. Bu kurbanın kesilmesindeki amaç şifayı kurban istemek değil, Allah’ın rızasını kazanarak, ondan istemektir. Hasta olan kişi veya hasta yakını bu kurbanı ister kendileri kesip dağıtabilir isterlerse de bağış yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirler.
Şifa Kurbanı Özellikleri Nelerdir?
Hastaların şifa bulması amacıyla kesilen şifa kurbanının sahip olması gereken bir takım detaylar vardır. Bu özelliklere uygun olan kurbanlığın seçilmesiyle, Allah’ın rızasıyla hastanın şifa bulması mümkün olabilir. Şifa niyetiyle kesilecek kurbanın aşağıdaki şartları karşılıyor olması gerekir;
- Şifa istemek için kesilecek olan kurbanın, manda, keçi, sığır, koyun veya deve gibi hayvanlar arasından seçilmelidir.
- Şifa kurbanı olacak hayvanın kör olmaması, boynuzlarının kırık olmaması, memelerinin eksik olmaması, kuyruk ve dilinin kesik olmaması ve dişlerinin de eksik olmaması şarttır. Yani hayvanın sağlığının yerinde olması gerekir.
- Kurbanlık deveyse 5 yaş, sığırsa 2 yaş, küçükbaş hayvansa 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.
- Bununla beraber kurban edilecek hayvanın, kesim yerine gidebilecek durumda kalması şarttır.
Bu şartları karşılayan kurbanlık hayvan, İslami şartlara uygun şekilde kesilebilir. Kesim işleminin ardından etler eşit parçaya bölünerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere hazırlanır.
Şifa Kurbanı Nasıl Kesilir?
Kurban Bayramı’nda kesim yapan kişiler için şifa kurbanı kesimi yapmak zor değildir. Kesime hazırlanan hayvan, ayakları bağlanarak kesime hazır hale getirilir ve yere yatırılır. Duası edilerek, tek hamlede boğazı kesilir ve Allah rızası için kurban edilir. Kesim sırasında niyet ve duanın telaffuz edilmesi niyetin kabul edilmesi ve kesim uygun şekilde gerçekleşmesi için önemlidir.
Kurban edilen hayvanın canının çıktığından emin olduktan sonra derisi yüzülebilir. Sonrasında ise etler parçalara ayrılarak, dağıtıma hazır hale getirilir. Dağıtılmak üzere hazırlanan etlerin eşit olmasına özen gösterilmeli ve yoksul ailelerin etle doymaları sağlanacak miktarda hazırlanmalıdır. Böylece niyet en uygun şekilde yerine getirilmiş olur.
Şifa Kurbanı Niyeti
Hastaların, hastalığını atlatması ve sağlığına kavuşması için şifa kurbanı kesmeleri mümkündür. Kurban kesmeden önce niyet etmek ve İslami kurban kesim şartlarına uygun şekilde kesimin yapılması önemlidir. Şifa kurbanına niyet ederken,
“Kendimin, annemin, babamın veya çocuğumun sahip olduğu manevi ve maddi hastalıklardan kurtulması niyetiyle bu kurbanı Allah rızası için kesiyorum.”
şeklinde sözler söylenmelidir. Niyetin ardından ise kesimi yapan kişi;
“Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd”
şeklinde tekbir getirerek kurban kesimine başlar.
Şifa Kurbanı Ne Zaman Kesilir?
Şifa kurbanı, nafile kurbanlar arasında yer alır. Bu nedenle yılın her döneminde şifa kurbanı kesmek mümkündür. Çünkü insanların hastalıkları yılın her gününde ortaya çıkabilir. Bu gibi bir duruma karşı şifa kurbanı kesebilirsiniz. Hastalar, kendilerine şifa bulmaları için kestikleri bu kurban ile Allah’ın rızasını kazanarak hastalıklarına karşı şifa bulabilirler. Kişiler, kurbanı kendileri kesemiyorsa şifa kurbanı bağışı yaparak Afrika’daki mazlum insanlara ulaştırabilirler.
Şifa Kurbanı Bağışı’nda Kesim Aşamaları
Hastalıkla mücadele edenlerin şifa bulmaları amacıyla aldıkları kurbanlarını kendileri kesebileceği gibi yardım derneklerine de bağışlayabilirler. Misder Derneği şifa kurbanı bağışlarını kabul eder ve özellikle afrika coğrafyasındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. Şifa kurbanı bağış ve kesim aşamaları şu şekilde ilerler;
- Şifa kurbanı kestirmek için EFT, online, havale ve bireysel bağış yapabilirsiniz.
- Şifa kurbanının belirlenmesi ve alınması.
- Kurbanın kesileceği yer ve dağıtımın yapılacağı kişiler.
- Bağış yapan kişilerden yazılı veya sözlü olarak vekalet alınır.
- Belirlenen günde kurbanın acı çekmeden, İslami kurallara uygun şekilde kesilmesi sağlanır.
- Kesim işleminin tamamlanmasının ardından kurban parçalara ayrılır.
- Kurban etlerinin eşit şekilde paketlenir ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmak üzere dağıtıma çıkılır.
- Bu süreçlerin her biri bağışçılara videolu görüntü olarak iletilir.
Şifa kurbanı Allah’ın rızasını kazanmak için kesilir. Kişiler, Allah’tan hastalığı için şifa isteyerek kurbana niyet eder. Allah’ın rızasını kazanan kullar, hastalığın şifa elde edebilirler.